Creativiteit is een bron waar we ten alle tijden uit kunnen putten. Deze stroom breng je op gang door er aandachtig en liefdevol mee te werken. Jouw unieke creativiteit kan een bijdrage leveren op vele vlakken van jouw leven. Het kan zijn dat jouw creatieve kant geblokkeerd is geraakt door ervaringen uit het verleden, hierdoor kan hij niet stromen en jou daardoor ook minder dienen in jouw dagelijks leven. Op het moment dat jouw aandacht ligt op resultaat en je jezelf belemmeringen oplegt in het creatieve proces, blokkeert jouw creativiteit als het ware.
Vastzitten
Je kunt merken dat je creatief vastzit als je moeilijk start of beweegt met creatief werk, als je je onzeker voelt tijdens het maakproces, als je moeilijk keuzes maakt tijdens het maken, als je aandacht bij het eindbeeld en bij de mening van anderen is, als jouw speelsheid geen rol speelt, als je niet weet wat je maken moet. Of als je nooit je werk afmaakt of zelfs kapotmaakt.
Spiegel
Het maakproces is vaak een spiegel van hoe je in het dagelijks leven ook met andere projecten omgaat. De patronen die je daarin tegenkomt, kom je ook in andere situaties tegen waar jouw creativiteit een rol speelt.
Jouw emoties en creativiteit
Vanuit de rechter hersenhelft worden creativiteit, conceptueel denken, beeldend vermogen, fantasie, intuïtie en emoties aangestuurd. Als er weinig ruimte is voor deze aspecten, omdat jij er weinig ruimte voor maakt of kunt maken, kunnen jouw hersenhelften niet optimaal samenwerken. Gevoel en creativiteit zijn dan ook nauw verbonden, het ene prikkelen maakt dat het andere ook in beweging komt. Het contact maken met je gevoel maakt dat er meer ruimte komt voor creatieve impulsen én andersom werkt dit ook zo.
Oefening
Door onderstaande oefening kom je in contact met het creatief werken vanuit jouw gevoelskant. In deze oefening doorloop je het proces van begin tot eind en kun je ontdekken waar jij flow ervaart of blokkeert. De oefening geeft je inzicht in thema’s die spelen. Die kun je ontdekken in het proces, maar ook in het eindbeeld.
Duur van de oefening: 60 tot 90 minuten.
Aan de slag
- Zorg voor een veilige en ontspannen setting. Kies thuis voor een plek waar je alleen bent en waar je vrij bent om jezelf helemaal ‘uit te leven’. Als er emoties zichtbaar worden tijdens het proces, dan kun je jezelf alle ruimte geven hiervoor.
- Kies materiaal waar jij je fijn bij voelt. Misschien heb je behoefte aan een specifieke kleur, aan een hard materiaal of juist aan een vloeibaar medium. Durf je vies te worden? Als je bijvoorbeeld met je handen schildert in plaats van met een kwast, maak je ander soort beelden zichtbaar omdat je zintuiglijk werkt.
- Voordat je begint met het creatieve werk, maar je contact met jezelf. Een aardingsmeditatie is een mooie manier om in je lijf te komen en contact te maken met jouw lichaam en emoties. Zet je beide voeten stevig op de grond en geef jezelf toestemming voor alles wat er komt. Hoe is je ademhaling? Observeer kort waar je ademhaling zit, je hoeft hier niks aan te veranderen.
- Geef jezelf toestemming om ‘lelijk’ te mogen maken.
- Vind je het lastig om te beginnen vanuit het niets? Ga dan eens terug naar wat je voelde tijdens de meditatie. Welk deel van je lichaam vroeg om aandacht? Voelt het daar zacht of hard? Waar doet het je aan denken? Hoe ziet dat eruit?
- Probeer vanuit het hier en nu te werken. Als je bezig bent met hoe het eruit moet gaan, dan ligt je aandacht op een eindbeeld in plaats van op het proces. Je beelden worden meer eigen als je jouw beeld als het ware laat ontstaan terwijl je bezig bent.
- Klaar? Hoe is je ademhaling nu? Wat voel je in je lichaam?
- Reflectie kan je meer inzicht geven in het maakproces. Hoe was het proces voor je? Waar liep je vast of vond je juist flow? Welke rol speelde oordeel in het maakproces? Waar ervoer je weerstand? Hoe was het voor je om je werk af te hebben?
- Je werk zelf als beeld bekijken kan je meer helderheid geven over wat zich in jou roert. Welke kleuren heb je gekozen en wat vind je van die kleuren? Waar heb je met detail gewerkt en waarom? Waar ligt de nadruk op in je werk? Waar herken je dit beeld nog meer van?
- Bewaar je werk, schrijf aan de achterkant de datum en eventueel wat inzichten op. Zeker als je dit vaker doet kun je na een aantal maanden zien dat jouw werk veranderd. Het wordt zichtbaar dat jouw gevoelens en emoties in beweging zijn.
Wil je eens doorpraten over de inzichten die je opgedaan hebt of dit proces onder begeleiding ervaren? Stuur me dan een berichtje en maak een afspraak voor een creatieve ontmoeting.