Begrenzen en bewegingsvrijheid

Van begrenzen heb ik een groot deel van mijn leven een verkeerd beeld gehad, waardoor het mij niet lukte om grenzen te voelen en te horen. Ik zie dit thema ook bij klanten terug. De manier waarop je grenzen als kind beleefd en ontvangen hebt, heeft de basis gelegd voor hoe je jouw eigen grenzen nu ervaart.

Eigenaar
Als kind heb ik grenzen vooral beleefd als belemmering. Een volwassene die mij vertelde wat ik moest en niet mocht, in de vorm van geboden en verboden. De grenzen die ik ervoer werden van buitenaf opgelegd. Thuis, op school en ook in de kerk. Toen ik ouder werd en ging werken, vervolgens kinderen kreeg was ik in de veronderstelling dat ik de ander moest begrenzen. Dat was immers ook bij mij gedaan. De ander was degene die mijn grenzen overschreed, zo dacht ik. Daarmee plaatste ik de schuld ervan volledig buiten mijzelf. Nu kan ik zeggen: ik kon mijzelf niet begrenzen. Dat is een wezenlijk verschil: het maakt me eigenaar over mijn eigen leven.

Lichaam
We zijn als mens beperkt tot ons aardse lichaam. Onze energie, onze emoties, gevoelens, pijnen worden daar voelbaar. Toch zijn veel mensen niet aanwezig in hun lichaam en zijn zich nauwelijks gewaar van alles wat ze voelen en waar dat over gaat. Ze voelen en denken vooral voor anderen en weten precies wat de ander nodig heeft. Daarmee zijn ze met hun energie niet aanwezig binnen de grenzen van hun lichaam. Dit grenzeloze voelen bij een ander is een manier om te overleven in een moeilijke situatie: je eigen grenzen opgeven om veilig te blijven en bij de groep te kunnen horen, om gezien te worden en liefde te krijgen. Enorm belangrijk als je kind bent.

Essentie
Vaak ligt de basis van dit grenzeloze gedrag al in onze prille kinderjaren en is het een diep ingesleten groef. Het gevolg hiervan is dat je als volwassene niet weet waarom je iets doet en wat je eigenlijk écht wilt. Het kan zijn dat je veel zorg draagt voor anderen, maar jezelf leeg en onvervuld voelt. Het kan zijn dat je angst voelt om naar jezelf en jouw behoeften te keren: dat ben je niet gewend. Weer in contact komen met je lijf en je eigen natuurlijke grens is een klus en vraagt toewijding. Jij bent het werk absoluut waard omdat je veel meer rust en vervulling gaat ervaren als je binnen je eigen grenzen gaat voelen én leven. Je wordt meer wie je in essentie bent.

Lichaamsgericht werk
In coaching met mijn klanten komt het thema ‘grenzen aangeven’ vaak naar voren. In lichaamsgerichte oefeningen wordt duidelijk wat er gebeurt in je lijf rond dit thema, welke beweging je maakt als je over jouw grenzen gaat en wat je eigenlijk verlangt. Lichaamsgericht werk is ook helpend om weer voeling te krijgen met jouw volledige lijf en natuurlijke kracht, daardoor ga je bewegingsvrijheid ervaren om anders om te gaan met jouw energie en talenten.

Eigen levenspad
Grenzen aangeven gaat voor mij nu vooral over doseren. Het aanvoelen en aansturen van mijn energie, het volgen van mijn eigenlijke verlangens en(ontwikkel)behoeften en inzetten van mijn natuurlijke daadkracht. Het maakt dat ik mij zelfverzekerder en rustiger door het leven beweeg en minder schuld en schaamte voel in het bewandelen van mijn eigen levenspad: de weg die alleen ik kan én heb te lopen.

Vorige blog Volgende blog