Blog, Geloven

Relax

Less stress, wie wil dat nu niet? Maar hoe zorg je ervoor dat je minder stress hebt? Volg de komende vier weken de FB-page of website van Power to the Mama’s en krijg wat meer grip op je leven samen met God! 

De eerste week trap ik af met een korte Bijbelstudie met het thema Relax.

De vakantie zit erop. Het werk is weer begonnen, de kinderen gaan weer naar school, naar de peuterspeelzaal of de opvang. Het is klaar met de rust.

Misschien heb je in de zomervakantie sowieso weinig rust ervaren omdat je om de haverklap kleine brandjes moest blussen, politieagent moest spelen of omdat je baby de warmte niet trok. Of gewoon omdat je als moeder constant AAN staat. Constant…

FBI-agente of mama

Stel je eens voor dat deze week alles voor jou weer begint; je werk, kinderen naar de opvang of school, allerlei clubjes, het kerkseizoen. Overal wordt ineens weer van alles van je verwacht. Welke invloed heeft dit op jou? Wat doet dit met jouw to do list? En wat doet dit met jouw gevoel van dingen móeten? Gaat jouw interne FBI-agente daar harder van werken?

Je zorgen maken is als een FBI-agente in je hoofd. Doelmatig analyseert zij hoe een situatie in elkaar steekt en verzint ze onvermoeibaar allerlei inventieve oplossingen. Die FBI-agente is een super capabel iemand. Het liefst zit ze nooit stil. Op de meest onlogische en onhandige momenten werkt ze. Midden in de nacht bijvoorbeeld. Als jij niet kan slapen, dan herinnert ze je nog even aan die ellenlange to-do list of dat probleem op je werk. Hoe houd je die FBI-agente in toom?

Stop met moeten, begin met Gods stem verstaan

De beste tip ooit is jezelf bevrijden van al het moeten. Van wie moet je elke opening, elk uitje bijwonen? Waarom moet je keukenvloer elke dag superschoon zijn? Waarom moet je elk probleem trouwens zelf oplossen?

Als je zelf zo hard aan het analyseren, werken en oplossen bent, is het lastig om Gods stem in het geheel te horen. Iets wat voor velen toch al lastig genoeg is, ook in de rust. Maar stress en spanning zijn negatieve emoties. Het zijn gevoelens die je over het algemeen (nog meer) bij God vandaan houden, omdat je zelf krampachtig bezig bent om alles maar goed te laten functioneren in de kleine hoeveelheid tijd die je hebt.

Laat alles los. Stop met doen, doen, doen en probeer te ‘zijn’. Je mag zijn wie je bent en voelen wat je voelt in Zijn aanwezigheid.

Kom tot Mij, als je moe bent. Of uitgeblust. (Naar Mattheus 11:28)

Heb jij tijd genoeg om tijd met God door brengen? Om naar Hem toe te gaan als je moe bent?

Geen uit-knop

Op het moeder-zijn zit geen uit-knop. De verantwoordelijkheid die je draagt is als een rugzak die niet af kan. Vanaf het moment dat je jouw baby voor het eerst vasthoudt tot het moment dat jijzelf je laatste adem uitblaast zal je die verantwoordelijkheid in een bepaalde mate ervaren. Een prachtig voorrecht, maar soms ook een pittige last. Zeker in combinatie met al die andere dingen die we ons opleggen. Niet voor niets raken veel (jonge) moeders opgebrand en is er tegenwoordig zoveel behoefte aan mamacoaches.

Genoeg tijd voor jezelf?
Als je te vermoeid bent om je met God te verbinden, dan betekent dit vaak ook dat je te weinig (of geen) tijd voor jezelf hebt. Weinig of geen tijd voor jezelf zorgt voor nog meer stress. Ontspannen en opladen is namelijk noodzakelijk om goed te blijven functioneren. Denk aan je telefoon die het ook geen dag redt op twee minuten opladen. 😉

God zelf rustte ook een HELE DAG nadat Hij in zes dagen de hele wereld had geschapen. Door die ene dag rust in te lassen wilde Hij ook een voorbeeld zijn voor ons.

Zorg jij goed voor jezelf?

Belofte

Als de Here Jezus ons heeft uitgenodigd om tot Hem te komen, dan zegt Hij: en Ik zal u rust geven. Als jij naar Hem toegaat en zegt: “Heer, hier ben ik. Ik kan niet meer. Geef mij alstublieft rust,” dan zál Hij het geven. Het is iets wat Hij belooft. Iets wat van jou is, omdat Hij het zegt. Zelfs in de diepste duisternis, in het donkerste dal zal Hij jou rust geven. Wat Hij belooft komt Hij altijd na.

Wat er ook gebeurt

God zal misschien niet onmiddellijk al je problemen oplossen. Met sommige dingen moeten we zelf leren dealen en die zijn onderdeel van het leerproces. Maar in de rust die je vindt als je je met Hem verbindt, is er ruimte waarin Hij tot je kan spreken en jij Hem kan horen. Waarin Hij door de Bijbel of door iemand anders heen tegen je kan zeggen: Ik ben erbij, wat er ook gebeurt en Ik heb het beste met je voor.

Want ik weet welke gedachten Ik over u koester – gedachten van vrede en niet van onheil. (Jeremia 29:11)

Foto: pixabay

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply