Blog, Geloven

Hij is erbij, ook in 2019

“Waar ben je dankbaar voor?” Een vraag die mijn man en ik elkaar regelmatig stellen als we ’s avonds in bed liggen. De ene keer was het een schitterende dag en kan ik dingen blijven opnoemen waarvoor ik dankbaar was. Soms was de dag intensief of loodzwaar. Een andere keer gebeurde er dingen die me tot tranen roerden of me boos maakten. Dan is het wat harder zoeken naar redenen tot dankbaarheid en kan ik het gevoel van dankbaar zijn moeilijk opbrengen.

Oudjaarsavond is uitgerekend het moment om het afgelopen jaar eens onder de loep te nemen. Waarschijnlijk ken je het aftelmoment op televisie wel waarbij je de highlights in het nieuws voorbij ziet flitsen. Zo voelt het voor mijn persoonlijk leven ook altijd een beetje op die avond. Ik zie mezelf nog zitten, een jaar eerder, onwetend wat er allemaal op mijn pad zou komen. En dan, één voor één floepen er allerlei gedachten en gebeurtenissen van het afgelopen jaar in me op en trekken ze als in een film aan me voorbij.

Waar ben jij dankbaar voor?

Misschien kreeg je dit jaar een nieuwe baan of ben je verhuisd. Heb je een nieuw project opgezet, een nieuwe hobby ontdekt of ben je een nieuwe vriend rijker. Wie weet heb je plannen gemaakt die invloed hebben op het nieuwe jaar of ben je zwanger en krijg je volgend jaar (nog) een kindje. Misschien werd je dit jaar wel moeder.

Het kan zijn dat je je niet zo dankbaar voelt voor het afgelopen jaar. Misschien ben je je kindje wel verloren of een andere dierbare. Of ben je gescheiden en voel je je juist nu eenzaam. Misschien heeft dit jaar wel een donkere rand en vraag je je af of je volgend jaar de zon wel weer gaat zien.

Hoe je er ook bij zit op oudjaarsavond, of je tienduizend redenen tot dankbaarheid hebt of als je bijna niets kunt bedenken en hoe cliché het ook klinkt: Het jaar 2018 wordt voor iedereen afgesloten en 2019 staat voor de deur. Of je nu staat te trappelen om wat komen gaat of niet vooruit te branden bent.

Ga met God

Als je overloopt van dankbaarheid voor het afgelopen jaar, geef Hem dan de eer. Hij is het die jou al dit goeds geschonken heeft. Wij danken als gezin God altijd op oudjaarsavond voor het mooie dat gebeurd is. Een prachtige traditie die ik mijn zoontje ook wil meegeven. Het is fijn om dat moment te connecten met God en met Hem nieuwe jaar in te gaan.

Misschien denk je met tranen in je ogen terug aan 2018. Ook daarmee mag je naar God toegaan. Hij wil jou helpen om de moeilijke dingen van dit jaar te dragen en te verwerken. Het maakt voor hem niet uit hoe je komt: dankbaar of bedroefd. Hij wil op oudjaarsavond bij jou zijn als je niet met blijdschap maar met pijn het nieuwe jaar ingaat.

2019

Het nieuwe jaar heeft van alles in petto. 2019 is zo onbeschreven als een leeg dagboek. Soms voelt dat lege en onbekende juist beangstigend. Wat zal het komende jaar brengen? Lief of leed? Overkomt ons geluk of komt er pijn?

Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput. Jesaja 40:31

Gelukkig hoeven we het nieuwe en onbekende niet alleen aan te gaan. Bij elke stap die je zet, loopt je Vader met je mee. We hoeven niet bang te zijn voor de dag van morgen, omdat Hij aan onze zijde staat en ons kracht geeft. Wat er ook gebeurt.

Foto: Pixabay

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply