Blog, Rust & balans

Decembervrees

Elk jaar als de goedheiligman zijn voeten op de wal zet beginnen bij mij de kriebels. In eerste instantie de voorpret voor het bijbehorende cadeau- en vreetfestijn. Maar al snel slaat mijn Sinterklaasvreugde om naar regelrechte decembervrees. Want elk jaar is het weer hetzelfde liedje.  

Moeten

Waar ik in eerste instantie vrolijk aan het eten, plannen en uitkijken ben, overvalt me ineens het gevoel van moeten. Sinterklaasfeestjes moeten bijwonen, perfecte cadeautjes moeten kopen, het kerstdiner moet goed uitgedacht worden. Dit jaar moet ik op tijd naar de winkels. Eigenlijk moet ik ook een leuk jurkje hebben en moet mijn gezin er ook goed uitzien met de kerst. Verder is het ook wel wenselijk dat mijn huis er decemberproof uitziet en we moeten eigenlijk ook nog spectaculaire plannen met Oud & Nieuw. Daarnaast is zo ongeveer mijn halve familie in december jarig, waaronder ik. Tsja, dat moet natuurlijk ook gevierd worden. We moeten, moeten, moeten.

Uitgeblust

Al dat moeten resulteert er elk jaar in dat ik rond de kerstdagen zwaar oververmoeid en vaak ook ziek op de bank lig met een hoofd vol snot of buikpijn van al het machtige kerstvoer. Absoluut niet hoe ik het graag zou willen zien, maar zeker ook niet hoe het zou moeten zijn.

Meer rust

Het liefst zou ik mijn agenda een beetje rustig houden. Niet te veel feestjes, geen overuren draaien in de keuken, geen cadeau-of kledingstress en geen bomvolle agenda. Maar er wordt toch op mij en ons gerekend en het is natuurlijk heel fijn om samen met familie en vrienden te zijn. Afzeggen doe je niet zo snel, behalve als je ziek bent. En toch, en toch, en toch. Ik zou toch graag een wat rustiger maandje hebben.  

Dus heb ik dit jaar besloten het anders te doen dan voorgaande jaren, zodat ik niet compleet uitgeblust ben tijdens het kerstfeest. Ik deel mijn 4 tips met jou:

1. Ik ga geen kleding shoppen

Ik koop bijvoorbeeld geen nieuw jurkje en trek een mooi jurkje van vorig jaar aan. Geen zoektocht door de online webshops of fysieke winkels en ik win een paar uurtjes om te ontspannen en wat leuks met mijn zoontje te doen. Daarnaast is het ook nog eens lekker duurzaam, buiten de kerst om draag ik verder zelden een poepie-chique jurkje.  

2. Ik cluster het winkelen

In plaats van meerdere dagen in allerlei winkels te gaan zoeken naar cadeaus ga ik er nu een avondje voor zitten en bestel ik de hele rambam online. Lekker makkelijk en dan hoef ik er ook niet mee te sjouwen. Een rolletje inpakpapier bestel ik mee en in een half uurtje heb ik alles ingepakt.

3. Er komt geen keukengeploeter

Met de kerst kook ik niet te ingewikkeld. Geen vijf-gangen diner voor ons dit jaar, maar een lekker maaltijd waarvoor ik geen uren hoef te ploeteren in de keuken. Misschien koop ik stiekem wel een makkelijke kant-en-klaar schotel om mezelf te kietelen. Als ik relaxter ben, dan is de rest dat ook. Uiteindelijk draait het om het samenzijn en niet om al dat eten dat ik trouwens online ga bestellen, zodat ik me op 22 december niet een weg hoef te banen door een propvolle supermarkt.  

4. Geen 31 december spektakel

En Oud & Nieuw? Dit jaar een keer geen grootse plannen voor ons, maar een fijn avondje bankhangen, spelletjes spelen, wijntjes drinken en dankbaar terugblikken op het prachtige jaar dat achter ons ligt. Ik vind het soms moeilijk om geen spectaculaire plannen te hebben, maar het is ook belangrijk te kiezen voor rustmomenten tussen alle drukte.

Alle verjaardagen, het sinterklaasfeest en de kerstdagen blijven wel op de planning. Maar door het plannen en keuzes maken in wat ik écht belangrijk vind, krijg ik zowaar wat moed voor december en krijg ik er stiekem zelfs zin in.

Door wat van al dat moeten weg te nemen, voelt het vooruitzicht van december voor mij al wat lichter. En dat is immers wat we goed kunnen gebruiken in die donkere maand: licht.  

Welke dingen moet jij in december allemaal van jezelf doen? Kun je de last wat verminderen? 

Foto: Esteé Janssens, Unsplash


Deze blog mocht ik schrijven voor Power to the Mama’s.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply