Blog, Rust & balans

De Jaknikker

Begin dit jaar zijn we verhuisd. Hartstikke leuk, zo’n nieuw huis, maar daar moesten we wel een half jaar volle bak voor klussen. We lieten een hoop leuke dingen schieten, want dat huis moest toch af. Op den duur wordt ‘nee’ zeggen een gewoonte. Tijd om dat te compenseren, vonden mijn man en ik op 31 december 2017. Het jaar 2018 zou het jaar van vaker ‘ja’ worden.

Januari
Met mijn boek lig ik op de bank, opgekruld onder een lekker warm dekentje.
“Kom”, zegt mijn man, “We gaan uit eten.”
Daar hoef ik geen twee keer over na te denken. “Ja, leuk!”
Dat ‘ja’ zeggen blijkt niet zo ingewikkeld. Die maand zeg ik ‘yes’ tegen leuke afspraken met vrienden, volmondig ‘jaaa’ tegen een vakantie boeken en  een enthousiaste ‘ja’ tegen een schrijfchallenge.

Februari
In de maand februari ontpop ik me tot een ware jaknikker. Mijn leven is plotseling zoveel rijker. Ik schrijf me in voor een cursus, begin met schilderles en start met een nieuwe schrijfchallenge. Ook ga ik naar een leerzame Write-In. In het kader van vaker ‘ja’ zeggen knoop ik op straat gesprekjes aan met vreemden en ga ik bij de nieuwe buurvrouw op de koffie. Het toppunt van ‘ja’ is als ik eind februari mijn Young Adult verhaal opstuur naar een uitgever.

Maart
Moe lig ik in bed, alles doet zeer.
“Kom”, begint mijn man, maar ik onderbreek hem.
“Voel me ziek”, piep ik. “Ik wil slapen.” De griep heeft me te pakken en ik zeg een week tegen bijna alles ‘nee’.  Terwijl ik onder een kleedje op de bank lig, valt me op hoeveel ik de afgelopen maanden elke dag heb ondernomen. Uit elke dag heb ik het maximale gehaald, maar een beetje lummelen op de bank heb ik al tijden niet meer gedaan.

Balans
Als ik heel de dag aan het knallen ben, is de balans nogal zoek. Ergens las ik dat het gezond is om 30 minuten per dag te niksen. In die tijd kun je een powernap doen, uit je neus eten of Netflixen. Naast schrijven, leuke afspraakjes en spontane acties, klinkt het mij als muziek in de oren om in april ook wat vaker ‘ja’ te zeggen tegen dat Powernapje.

 

 

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply