Blog, Geloven

Geef het Licht door

In het kleine vestingstadje waar ik woon, gaan in de tweede week van december de straatlantaarns een avond uit. Lampen in huis blijven die avond ook uit. De hele middag is het overal een drukte van belang ter voorbereiding. Op straat worden kleine glazen potjes met waxinelichtjes neergezet, er worden kerstlampjes opgehangen en kaarsen krijgen een plekje in de vensterbanken en buiten op straat. Het stadje is gevuld met blijheid en saamhorigheidsgevoel: het is lichtjesavond.

Als alle lichten uit zijn en het aardedonker is, worden de kaarsen ontstoken. De kleine feestlichtjes gaan aan. Een duistere decemberavond wordt helder door een zee van lichtjes. Elk huis binnen de vesting doet mee. Ook als je niet mee kunt doen omdat je ziek bent of oud. Dan helpen buren elkaar en zetten kaarsjes voor elkaars huis. Geen enkel huis is pikkedonker, overal twinkelt licht.

Albert Einstein zei: “Duisternis is de afwezigheid van licht”. Zonder ook maar enige vorm van licht zien we helemaal niets. Dan zijn we als vissen die in het diepst van de zee leven en alles enkel op de tast doen. We hebben licht nodig om elkaar in de ogen te kunnen kijken, om de schoonheid in deze wereld te kunnen zien en om goed te kunnen zien wat we moeten doen.

In onze fysieke wereld hebben we de zon, de maan en sterren die ons daarbij helpen. Zij maken scheiding tussen licht en donker. Zelfs in de nacht is het niet duister als we de theorie van Einstein aanhouden, dan twinkelen er nog ontelbare lichtjes aan de hemelboog.

In de geestelijke wereld heerst er helaas wel bij veel mensen een duisternis. Iedereen heeft wel mensen om zich heen die niet in God geloven. Vaak wat verder van je af, maar soms ook dichtbij in je familie- of vriendenkring. Deze mensen missen Jezus, het Licht. Het Licht dat de duisternis compleet weg kan spoelen, dat elk hoekje in je hart verlicht.

In Mattheus 5 zegt Jezus:
Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

Jezus wil ons gebruiken om mensen tot Hem te leiden. Niet alleen iemand met sprekerstalent of iemand die enorm begaafd is. Alle gelovigen: mij en jou, ons allemaal. Wow.

Terug naar lichtjesavond. Als wij ons afstemmen op het grote Licht en doen wat Hij vraagt, dan steken we van binnen ons kaarsje aan en kunnen we zelf licht verspreiden. Ons licht schijnt als we omkijken naar de oude buurvrouw die geen kaarsjes aan kan steken voor lichtjesavond, als we een zieke kerkgenoot een kaartje sturen, als we in de supermarkt naar de caissière lachen die er somber uitziet. Als we ons maar afstemmen op Jezus, dan kan hij met zijn Licht door ons heen schijnen, zodat iedereen wordt verlicht die we ontmoeten. Samen mogen we als een stad zijn die verlicht is door een zee van kaarsen.

Schijn je mee?

Foto: Unsplash – Melanie Magdalena

Deze blog mocht ik schrijven voor Power to the Mama’s.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply